2007. augusztus 17., péntek

Esti kérdés

Déri Balázs e hét szombati vendége:
Aczél Zsolt piarista szerzetes-tanár
(a képen a jobb szélső)
A műsor időpontja:
23:00
Bartók Rádió

2007. augusztus 12., vasárnap

Képes szójegyzék

Kivételesen ide is belinkelem a latin.uw-ra felkerült új anyagokat, már régóta bennem volt, h a főleg növény- és állatnevekből álló szójegyzeteket meg lehetne csinálni képes, illusztrált változatban is, most megszületett ebből 2 album. A képek tényleg csak illusztrációk egy-egy szóhoz, h szemléletesebb legyen, nagyon sok fajtája van ugyanannak a növénynek, állatnak, nem vállalkoztam rá, h pont olyant keressek, amilyen az adott szövegben van, már ha lehet ilyent egyáltalán :-). Részben könnyű dolgom volt a keresésnél, mert a latin elnevezést használják máshol is sok esetben, máshol meg épp félrevezető is lehet, úh. ha vki vmilyen félreértést/ 'hibát' talál benne, szóljon bátran :-).

Az egyik album a Fasti-Eclogae szójegyzékéből flash-ses változatban ill. anélkül, html-formátumban
A másik Vergilius: Georgica művének sajátos szavaiból flash-nézegetővel és anélkül.

2007. augusztus 10., péntek

Rádió - Hallgatás

A Bartók Rádión holnap (szombat) 23 h-tól
Esti kérdésben ismét költő beszélget költővel,
Déri Balázs vendége:
Spiró György, aki ezen kívül Kossuth-díjas író, irodalomtörténész,
műfordító, egyetemi tanár és még ki tudja mi minden :-).

2007. augusztus 5., vasárnap

Esti kérdés - hangfelvételek

Kicsit új rendszerben ezentúl a bal oldali sávba teszem az Esti kérdés hangfelvételeinek linkjeit, így dinamikusabban szerkeszthető, a bejegyzések-résznél marad az ajánló. Ha már nem elérhető a felvétel (érvénytelen a link, és észreveszem), akkor 'kíméletlenül' eltávolítom :-), így remélhetőleg csak a valóban hallgathatók maradnak ott.
Hozzászólni, észrevételt jelezni lehet mondjuk az adott műsor ajánlójánál.

2007. augusztus 3., péntek

Egyszerű történet

A varietas delectat jegyében kicsit más téma :-).

Egyszerű/ hétköznapi eset, amiről eszembe jutott, h akár leírhatnám, talán jól példázza, h nem mindig szerencsés belavatkozni/szólni a világ folyásába, mások életébe, dolgaiba, mert nem ismerhetjük a következményeket. (Más esetben persze bármilyen cselekvés jobb, mint a nem cselekvés, mert esetleg kimozdít a holtpontról, vsz.-leg meg 'kell' találni a finom egyensúlyt.)
Állok a villamosmegállóban, látom, h vki eldobja egy félig elszívott csikket, gondoltam no eltaposom, már előtte is megvolt bennem, h majd eltaposom, ha ilyent látok, h ne égjen 'fölöslegesen'. Most megtettem. Erre fél perc múlva jön egy hajléktalannak kinéző ember, és 'kicsit' mérges, h mért tapostam el, mikor ő fel akarta venni. Szerencsémre már felszálltam a villamosra, akkor láttam, h jött, még a végén megvert volna (ha hagyom) :-). (Mondhatja vki, h úgysem egészséges a dohányzás, legalább 'megkíméltem', de akkor is meg volt benne a szándék/ vágy, én meg 'elvettem' egy lehetőséget.)

Ajánló

Az Esti kérdésben Déri Balázs e heti vendége:
Szilágyi Ákos költő, műfordító, irodalomtörténész
(ízelítőül: az életéről, műveiről és egy gépeskönyve Hangversekkel)
Szóval a 'későig' fent maradóknak :-):
szombat (aug. 4)
Bartók Rádió
23 h
Esti kérdés